Stránky miminka,neplodnost,zajímavosti o dětech

 Hlavní menu
 NOVÝ BLOG
  - úvodní stránka
 ODKAZOVNÍK
  - naši partneři
 TĚHOTENSTVÍ
  - naše bříško Vojtíšek
 VOJTÍŠEK
  - novinky - deníček
  - míry a váhy
  - moje první...
 MARTINKA
  - novinky - deníček
  - Martinka po narození
  - míry a váhy
  - moje první...
 NAŠE NEPLODNOST
  - něco o rodičích
  - Martinka
 NEPLODNOST - léčba
  - metody IUI,IVF
  - metoda p.Mojžíšové
  - lidstvo má problém
 ARCHIV ČLÁNKŮ
  - deníček
 FOTOALBUM
  - naše fotografie
 ODKAZY
  - katalog odkazů
 DOMA
  - domácí pekárny chleba
  - u nás doma
  - rekonstrukce domu
  - písková filtrace bazénu
 WEBMASTER
  - vývoj eMartinky
 FAQ
  - co je to eMartinka?

 Kniha návštěv
- Napište nám
- Přečtěte si

Poslední zápis:
8.7.2006  10:58:29



 Webmaster
Pište nám na adresu dopisy@emartinka.cz

WEBMASTER
© LTX 2001 - 2024
Radek Lehký
Tel: 602138084
ICQ: 297193369

Veškeré dotazy a technické připomínky mi adresujte na
webmaster@emartinka.cz


Vyberte si články podle měsíce těhotenství:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9

Jak probíhá vstupní gynekologické vyšetření?


  Článek ze dne: 27.11.2002Přečteno: 9343 x  


Jedním z důležitých úkonů je standartní kontrola s odběrem stěru k odečtu onkologické cytologie. Negativní výsledek vyloučí přednádorové či nádorové změny na hrdle dělohy, které často vznikají právě u mladých žen. Vyšetřením poševního prostředí lékař odhalí případnou přítomnost infekce, kterou poté včas vyléčí. Pohmatem určí velikost a tvar dělohy s možnými odchylkami od normy, může nalézt případnou cystu na vaječníku, která není v počátku gravidity vyjímkou. Vyšetření prsů včas odhalí některé odchylky (Vpáčené bradavky), které mají vliv na kojení.
Následuje odběr krve a moči k laboratornímu vyšetření. Rozbor moči odhalí možnou infekci a nežádoucí přítomnost bílkoviny, cukru, žlučového barviva nebo krve. Uvedené vyšetření moči se bude pravidelně opakovat v rámci každé prohlídky, proto vždy přineste vzorek ranní moči na kontrolu. Krevní testy určí skupinu, Rh faktor a krevní obraz a také jsou nezbytné pro prokázání protilátek proti viru HIV (Původce onemocnění AIDS), onemocnění příjicí (Syfilis), protilátek proti žloutence typu B. Vyšetření je povinné a znalost výsledků je pro další průběh těhotenství nevyhnutelná. Měření krevního tlaku je samozřejmostí při každé, tedy i vstupní kontrole. Krevní tlak má v graviditě sklon klesat, jeho zvýšení může být signálem některých onemocnění. Největším nebezpečím je kombinace vysokého krevního tlaku, nálezu bílkoviny v moči a otoků dolních končetin. Tato komplikace vzniká většinou až ve vyšších stádiích těhotenství a představuje jeden z nejzávažnějších problémů v průběhu těhotenství. Kontroly krevního tlaku a moči se mohou zdát na první pohled nepodstatné, ale slouží právě k včasnému zachycení této těhotenské komplikace, která může významně poškodit matku i plod v děloze.
K celkovému vyšetření je těhotná žena poslána k všeobecnému lékaři nebo internistovi. Výsledek vyšetření určí schopnost ženy absolvovat spontánní nebo operační porod. Návštěva dalšího specialisty se doporučuje v případě existence onemocnění a stavů, které mají zásadní vliv na průběh těhotenství (např. vrozené vady kyčelního kloubu, chronické jaterní a ledvinové choroby, srdeční vady apod.).

Těhotenský průkaz

Po vyšetření a potvrzení těhotenství, vystaví gynekolog těhotenský průkaz. Nastávajcí maminka by jej měla nosit stále u sebe, protože obsahuje všechny důležité záznamy o průběhu těhotenství. Slouží nejen ošetřujícímu gynekologovi, ale také všem ostatním lékařům pro případ jakýchkoli komplikací. V současnosti je nejčastěji používaným průkazem skládačka formátu A6 členěná na jednotlivé rubriky, do kterých jsou postupně zazanamenávány výsledky všech vyštření, které byly v jednotlivých týdnech těhotenství provedeny. Členění jednotlivých odstavců umožňuje rychlou a dobrou orientaci v dostupných informacích o Vašem těhotenství.

Co obsahuje těhotenský průkaz?

První strana obsahuje údaje o těhotné ženě - její jméno, příjmení, datum narození, bydliště, rodné číslo matky a otce. Dále se zde nachází tabulka s určením termínu porodu podle poslední menstruace a prvních pohybů plodu a pod ní další s informacemi o všech předchozích graviditách. Poslední informací je na první straně kolonka pro data následujících kontrol v poradně pro těhotné a telefonní číslo na sanitku záchranné služby.
Na druhou stranu se zapisují rizikové zdravotní faktory nastávající maminky a rizika vyplývající z předchozích gravidit a současného těhotenství.
Na třetí a čtvrté straně je tabulka, do které se zapisují údaje o probíhajícím těhotenství. Jsou zde také zaznamenávány zevní rozměry pánve, dále výchozí hmotnost a výška těhotné ženy. Do další rubriky se zapisují výsledky laboratorních vyšetření (krev a moč). Největší tabulka na těchto stranách slouží k zápisu nálezů jednotlivých prohlídek v poradně pro těhotné.
Pátá strana slouží k zapsání výsledků dalších vyšetření, pro které není předtištěna rubrika v předchozím i následujícím textu.
Na další dvoustraně je speciální graf (gravidogram), který přehledně zachycuje podstatná fakta o průběhu gravidity.
Osmá a devátá strana slouží hlavně k zápisu výsledků ultrazvukových vyšetření a kardiografie (snímání děložní aktivity a srdeční frkvence plodu v děloze zevní ultrazvukovou sondou).
Na poslední tři stránky se postupně zapisují výsledky vyšetření krevního obrazu a moči a informace o hospitalizaci. Následuje záznam o návštěvě u zubaře (pamatujte na kazivost zubů v těhotenství) a nález všeobecného lékaře nebo internisty v rámci celkového vyšetření těhotné ženy a její schponost absolvovat jak spontánní, tak operační porod. Těhotenský průkaz je důležitým dokumentem, který obsahuje podstatná fakta, proto je třeba jej hlídat a neztratit!


Zdroj - Rodičovský rádce Fixies


Verze pro tisk...

Přidat komentář...


 Články na serveru

2 měsíce

 (16966) 10.12.2002
Bříško na zip...

 (9343) 27.11.2002
Jak probíhá vstupní gynekologické vyšetření?

 (3706) 26.11.2002
První kontrola...

 (3575) 24.11.2002
Nesmíš ani naznačovat...

 (3440) 19.11.2002
Maminko, požídíme miminko...





© LTX 2001 - 2024  Všechna práva vyhrazena
Kontaktujte nás na: webmaster(zavináč)emartinka(tečka)cz nebo dopisy(zavináč)emartinka(tečka)cz


[CNW:Counter] TOPlist