Článek na serveru:  http://www.emartinka.cz

Ze dne: 23.07.2002
Rubrika: Doma


Titul: Večer bez elektřiny...

Po nedělním návratu domů mě při psaní článku napadla taková úvaha, jak jsme vlastně závislí na neustálém přísunu elektrické energie. Závislost si uvědomíme až se To stane. Jako v neděli, po přechodu vichřice a bouřky.
Už cestou domů jsou vidět stromy s ulámanámi větvemi a mnohdy i s ulomenou korunou. Když v další obci spatříme rozházenou střechu a popadané kusy krytiny na zemi, začíná nám v hlavě vyrůstat obava o naše stavení. Už jsme si podobnou situaci zažili, v roce 1994 na moje narozeniny přišel náraz větru, výsledkem byla zbouraná štítová zeď a rozbitá spousta střešních tašek.
Dnes naštěstí vypadá vše v pohodě, jenom přibíhá sousedka se zprávou,"Od pěti hodin nejde elektřina." Vybalujeme věci a já usedám k notebooku, abych poslal na server nový článek. Bohužel, část je psaná dopoledne a ještě k tomu na akumulátor. Zapomněl jsme dát notebook nabít. Koukám na měřič kapacity, ukazuje 60% a předpokládanou dobu chodu 2hodiny 35minut. Skvělé, mám na celou akci 20minut, víc akumulátor nevydrží. Ten měřič je tak geniální, že se na něj nemůžete spolehnout ;-)
Přesouvám poslední fotografii, ještě se stíhám podívat zdali vše vypadá jak vypadat má a konec! Počítač zahlásí vybitou baterii a odchází do říše snů(Doslova usíná :-) ). Zvoní mobil, babička volá pro kontrolu, zdali jsme v pořádku doma. Než jí Dana stíhá pořádně odpovědět, mobil několikrát zoufale zapípá dožadujíc se připojení na nabíječku a vypíná se také. Zůstáváme s Danou při svíčkách bez veškerých informačních technologií.
"Alespoň bychom se mohli jít umýt," navrhuje Dana. Bohužel neteče ani voda, čerpadlo ze studny je také elektrické. Ještě štěstí, že máme novou vodovodní přípojku, jdu za dům do vodoměrového kanálu zapnout vodu(My ji normálně nepoužíváme, to je pro všechny případy). Lezu dovnitř potmě a po chvíli se s nadávkami vynořuji. Doslova, v kanále je půl metru vody :-) Jak se tam mohla dostat, když to má být vodotěsné? No nic, ráno moudřejší večera, musím to za světla prozkoumat. Nezbývá, než se pořádně nadechnout, potopit a otevřít ventil ;-) Tak, voda teče.
Dalším problémem v takovéto situaci je lednička a mrazáky. Chvíli bez proudu vydrží, ale nic se nemá přehánět. Nemůžete dopředu vědět, jak veliká je škoda na elektrických rozvodech a tudíž nevíte, kdy se dodávka elektrické energie obnoví.
Dana se jde s baterkou vysprchovat a najednou blik, rozsvěcí se světla. To je úleva! Bohužel, někde je ještě závada, po chvíli vše znovu upadá do černé tmy. To byla předčasná radost. Jedno je jisté, vedení je v pořádku, jinak by to nešlo ani chviličku.
Neuběhne hodina a půl, opět se rozsvěcí světla, tentokrát je vše v pořádku. Dávám nabít notebook, mobil a všechno začíná fungovat :-) Horší by bylo, kdyby se světla už nerozsvítila.


Copyright © - LTX 2001 - 2024