Článek na serveru:  http://www.emartinka.cz

Ze dne: 7.1.2005
Rubrika: Doma


Titul: Domácí pekárna na chléb - úvod...

Co je to domácí pekárna jsem věděl již delší čas, ale že upéct chleba je tak jednoduché, mi ukázal až jeden fotonávod na eDeníku. Hned mi hlavou bleskl nápad - to by mohl být skvělý vánoční dárek pro Danu. Skutečně se mi podařilo sehnat vysněný model AFK BM-3 se dvěma hnětacími háky. Její nespornou výhodou je podlouhlý tvar pečící mísy, takže i výsledký produkt tvarově více připomíná chleba. Úplně stejnou pec, alespoň co se vzhledu týče, nabízí ETA, jenomže o poznání dražší. Víme ale, jak se věci ve skutečnosti mají, výrobce bude určitě stejný. Ta podoba jistě není čistě náhodná.

Domácí pekárna zvrchu
Z pekárny se valí kouř - právě ji zahořujeme před prvním pečením
Pohled do vnitřku - pečící vana je vyjmuta
Vnitřek pečícího prostoru - vana je vyjmuta
Náš první upečený chleba
Úplně první chleba se nám právě dopekl
První chlebíček, mňam, mňam
Chléb pomalu chladne na lince - všimněte si otvorů po hnětacích hácích

Jistě se ptáte, jak taková pec funguje. Není na tom nic světoborného, tajemství vězí v mikroprocesorovém řízení dle zvoleného programu. Stačí do pece vložit pečící vanu s nepřilnavým povrchem a nasadit hnětací háky. Nasypeme přesně navážené ingredience a pak už jen zvolíme správný program, velikost výsledného bochníku(2 možnosti - velký a malý) a světlost kůrky(Světlá, střední, nebo tmavá). Zbývá zmáčknout tlačítko Start a začíná divadlo. Alespoň my první pečící cyklus sledovali skrz skleněné okénko. Po zdlouhavé předehřívací fázi, hnětací háky trhavými pohyby spojí ingredience dohromady a začnou je střídavě vlevo a vpravo hníst. Pak nastává kynutí přerušené několikerým promícháním. Poté pec začne pořádně topit a chleba se nám krásně upeče. V našem případě zase tak krásný nebyl, neboť těsto obsahovalo příliš vody a po zahájení pečící fáze se střed bochníku propadl. Výsledek však předčil všechna naše očekávání. Křupavoučká kůrčička a voňavý střed, to bylo pochutnáníčko. I Dana znatelně pookřála. Hned se vrhla na Internet a prohledala pár stránek, zabývajících se problematikou pečení a recepty. A že je z čeho vybírat.
Jelikož už máme za sebou pár upečených chlebů a každý je jiný, začala Dana zapisovat recepty do počítače, včetně komentářů - co je třeba příště zlepšit, apod. Proto se o ně s Vámi podělíme na dalších stránkách s recepty. Prozatím si alespoň udělejte obrázek, jakými programy taková pekárna disponuje.




Copyright © - LTX 2001 - 2024