Co je to domácí pekárna jsem věděl již delší čas, ale že upéct chleba je tak jednoduché,
mi ukázal až jeden fotonávod na
eDeníku. Hned mi hlavou bleskl nápad - to by mohl být skvělý vánoční dárek pro Danu. Skutečně
se mi podařilo sehnat vysněný model
AFK BM-3 se dvěma hnětacími háky. Její nespornou výhodou je podlouhlý tvar pečící
mísy, takže i výsledký produkt tvarově více připomíná chleba.
Úplně stejnou pec, alespoň co se vzhledu týče, nabízí
ETA, jenomže o
poznání dražší. Víme ale, jak se věci ve skutečnosti mají, výrobce bude určitě stejný.
Ta podoba jistě není čistě náhodná.
Z pekárny se valí kouř - právě ji zahořujeme před prvním pečením
Vnitřek pečícího prostoru - vana je vyjmuta
Úplně první chleba se nám právě dopekl
Chléb pomalu chladne na lince - všimněte si otvorů po hnětacích hácích
Jistě se ptáte, jak taková pec funguje. Není na tom nic světoborného, tajemství vězí
v mikroprocesorovém řízení dle zvoleného programu. Stačí do pece vložit pečící vanu s nepřilnavým povrchem a
nasadit hnětací háky. Nasypeme přesně navážené ingredience a pak už jen zvolíme
správný program, velikost výsledného bochníku(2 možnosti - velký a malý) a
světlost kůrky(Světlá, střední, nebo tmavá). Zbývá zmáčknout tlačítko
Start a začíná divadlo. Alespoň my první pečící cyklus sledovali skrz skleněné okénko.
Po zdlouhavé předehřívací fázi, hnětací háky trhavými pohyby spojí
ingredience dohromady a začnou je střídavě vlevo a vpravo hníst. Pak nastává kynutí
přerušené několikerým promícháním. Poté pec začne pořádně topit a chleba se nám
krásně upeče. V našem případě zase tak krásný nebyl, neboť těsto obsahovalo příliš
vody a po zahájení pečící fáze se střed bochníku propadl. Výsledek však předčil
všechna naše očekávání. Křupavoučká kůrčička a voňavý střed, to bylo pochutnáníčko.
I Dana znatelně pookřála. Hned se vrhla na Internet a prohledala pár stránek,
zabývajících se problematikou pečení a recepty. A že je z čeho vybírat.
Jelikož už máme za sebou pár upečených chlebů a každý je jiný, začala Dana zapisovat recepty
do počítače, včetně komentářů - co je třeba příště zlepšit, apod. Proto se o ně s Vámi podělíme
na dalších stránkách s recepty. Prozatím si alespoň udělejte obrázek, jakými programy
taková pekárna disponuje.
Jaké programy máme k dispozici?
Normal - používá se pro přípravu a běžné pečení, prozatím jediný na který pečeme. U tohoto programu se
dá zvolit dvojí velikost bochníku.
Rychlý - pro rychlou přípravu bílého chleba - menší s hustším středem.