Článek na serveru:  http://www.emartinka.cz

Ze dne: 10.1.2005
Rubrika: Doma


Titul: První recepty - bílý chléb

V následujících řádcích bych Vám rád představil pár doma vyzkoušených receptů na pečení chleba v pekárně AFK BM-3, nebo ETA Siesta. Recepty budou pomalu přibývat, stejně jako naše zkušenosti. Kolikrát se totiž jedná o receptury z jiných typů pekáren a ne všechny disponují stejnou velikostí pečící vany. Pokud se mi podaří vyfotit výtvor před jeho snědením, uvidíte i detailní fotku ;-)

Suroviny lijte a sypejte do pekárny následovně - nejprve tekutiny, pak sypké. Droždí je potřeba nasypat do suchého důlku navrch, aby nemohlo předčasně reagovat s vodou.
..............................................................................................................

Domácí pekárna zvrchu 28.12.2004 - Základní bílý chléb





Jedná se náš první experiment vůbec. Z toho důvodu byl použit recept dodaný přímo s domácí pekárnou AFK BM-3(To samé platí pro ETA Siesta). Chléb hodně vykynul - málem došlo k přetečení pečící mísy. Při pečení se propadl, což ukazuje na přílišné množství tekutin, příště je potřeba snížit obsah vody. Možná i proto měl chleba příliš nadýchanou strukturu, nešel krájet na tenké krajíce a špatně se čímkoliv mazal.
..............................................................................................................

Pohled do vnitřku - pečící vana je vyjmuta 30.12.2004 - Domácí sedlácký chléb





Chléb se jevil po upečení velice vzhledně. Po nakrojení nás překvapila jeho vyloženě bílá barva(Vysvětlujeme si ji přidáním mléka) a také vyšší hutnost. Jedná se o typický bílý chléb.
..............................................................................................................

2.1.2005 - Základní tmavý chléb - středně velký Ač byl tento recept na Internetu prezentován jako tmavý, tak vůbec není tmavý. Aby byl, když je upečený z pšeničné mouky. Má však bezvadnou velikost - není příliš vysoký.
..............................................................................................................

Náš první upečený chleba 5.1.2005 - Cibulový chléb





  • Suroviny
      • 300 ml vody
      • 1 PL oleje
      • 1 ČL soli
      • 2 PL cukru
      • 270 g polohrubé pšeničné mouky
      • 270 g celozrnné pšeničné mouky
      • 6g sušeného droždí
      • 1 velká cibule (syrová)
Další recept z Internetu. Cibuli nakrájíme na velmi drobno, používáme syrovou, není třeba předsmažit. Pečeme na program – Normal, velikost 1, střední kůrka. Během pečení se vzduch v kuchyni cele naplnil pronikavým aromatem cibule. Pro příště možná méně, znamená více. Jinak - naprostá bašta. Chleba jsme přikousli k těstovinovému salátu, mňam. Celozrnná mouka udělá divy, chléb je rázem tmavší a chutnější.
Při hnětení se nám zdálo těsto trochu řidší, v původním receptu bylo 250 ml vody, příště bude lepší to tak zkusit. Výsledek řidšího těsta jasně vidíte - vršek chleba se propadl.


Copyright © - LTX 2001 - 2024