Článek na serveru: http://www.emartinka.cz
Ze dne: 10.1.2005
Rubrika: Doma
Titul: První recepty - bílý chléb
V následujících řádcích bych Vám rád představil pár doma vyzkoušených receptů
na pečení chleba v pekárně AFK BM-3, nebo ETA Siesta. Recepty budou pomalu přibývat,
stejně jako naše zkušenosti. Kolikrát se totiž jedná o receptury z jiných typů pekáren
a ne všechny disponují stejnou velikostí pečící vany. Pokud se mi podaří vyfotit výtvor
před jeho snědením, uvidíte i detailní fotku ;-)
- Pár vysvětlivek
- PL - polévková lžíce(U pekárny je odměrka)
- ČL - čajová lžička
- Droždí používejte zásadně sušené - je rychlejší
Suroviny lijte a sypejte do pekárny následovně - nejprve tekutiny, pak sypké.
Droždí je potřeba nasypat do suchého důlku navrch, aby nemohlo předčasně reagovat s vodou.
..............................................................................................................
28.12.2004 - Základní bílý chléb
- Suroviny
- voda - 400 ml
- olej - 2 PL
- hladká pšeničná mouka - 600g
- sušené droždí(S modrým ptákem) - 7g
- sůl - 1,5 ČL
- cukr - 1,5 ČL
- drcený kmín
Jedná se náš první experiment vůbec. Z toho důvodu byl použit recept dodaný
přímo s domácí pekárnou AFK BM-3(To samé platí pro ETA Siesta).
Chléb hodně vykynul - málem došlo k přetečení pečící mísy. Při pečení se propadl,
což ukazuje na přílišné množství tekutin, příště je potřeba snížit obsah vody.
Možná i proto měl chleba příliš nadýchanou strukturu, nešel krájet na tenké krajíce a
špatně se čímkoliv mazal.
..............................................................................................................
30.12.2004 - Domácí sedlácký chléb
- Suroviny
- mléko - 350ml
- olej - 2 PL
- sůl - 1,5 ČL
- cukr - 1,5 ČL
- hladká pšeničná mouka - 650g
- sušené droždí - 7g
- drcený kmín
Chléb se jevil po upečení velice vzhledně. Po nakrojení nás překvapila jeho vyloženě
bílá barva(Vysvětlujeme si ji přidáním mléka) a také vyšší hutnost. Jedná se o typický
bílý chléb.
..............................................................................................................
2.1.2005 - Základní tmavý chléb - středně velký
- Suroviny
- mléko - 300ml
- máslo - 15g
- sůl - 1 ČL
- cukr - 1 PL
- hrubá pšeničná mouka - 400g
- sušené droždí - 0,5 ČL
- drcený kmín
Ač byl tento recept na Internetu prezentován jako tmavý, tak vůbec není tmavý.
Aby byl, když je upečený z pšeničné mouky. Má však bezvadnou velikost - není příliš vysoký.
..............................................................................................................
5.1.2005 - Cibulový chléb
- Suroviny
- 300 ml vody
- 1 PL oleje
- 1 ČL soli
- 2 PL cukru
- 270 g polohrubé pšeničné mouky
- 270 g celozrnné pšeničné mouky
- 6g sušeného droždí
- 1 velká cibule (syrová)
Další recept z Internetu. Cibuli nakrájíme na velmi drobno, používáme syrovou,
není třeba předsmažit. Pečeme na program – Normal, velikost 1, střední kůrka. Během
pečení se vzduch v kuchyni cele naplnil pronikavým aromatem cibule. Pro příště možná
méně, znamená více. Jinak - naprostá bašta. Chleba jsme přikousli k těstovinovému
salátu, mňam. Celozrnná mouka udělá divy, chléb je rázem tmavší a chutnější.
Při hnětení se nám zdálo těsto trochu řidší, v původním receptu bylo 250 ml vody,
příště bude lepší to tak zkusit. Výsledek řidšího těsta jasně vidíte - vršek chleba
se propadl.
Copyright © - LTX 2001 - 2024