Na fotce vidíte správnou konzistenci uhněteného těsta - chléb dle Adély.
Celozrnná žitná mouka - pšeničná vypadá stejně - zakoupeno v prodejně zdravé výživy za cca 20,-Kč
Pár vysvětlivek
PL - polévková lžíce(U pekárny je odměrka)
ČL - čajová lžička
Droždí používejte zásadně sušené - je rychlejší
Suroviny lijte a sypejte do pekárny následovně - nejprve tekutiny, pak sypké.
Droždí je potřeba nasypat do suchého důlku navrch, aby nemohlo předčasně reagovat s vodou.
..............................................................................................................
8.1.2005 - Obyčejný chleba - podle Adély
Suroviny
240g - žitná celozrnná mouka
300g - pšeničná hladká mouka
260ml - voda
100ml - mléko
2 ČL - sůl(původně 4 ČL)
2 PL - cukr
2 PL - ocet
2 PL - olej
10g - sušené droždí
1/2 - uvařené brambory - středně velké
1 ČL - kmín
Hmotnost chleba cca 800g
Další z Internetových receptů. Dana mi povídala,"To je hezké, že pečeme bílé chleby, ale
já bych jednou chtěla upéct klasický chléb!" Proto jsme v prodejně zdravé výživy
sehnali žitnou celozrnnou mouku a mohli tak podniknout první experiment. Přidaná brambora
prý zjemňuje chuť a zlepšuje strukturu chleba. Oproti původnímu receptu jsme snížili
množství soli na polovinu - bohatě postačí. Výsledek nás opravdu mile překvapil.
Chléb je jemný, měkkoučký a velice chutný. Jelikož disponujeme většími zkušenostmi,
vršek chleba se protentokrát nepropadl. Řešení je jednouduché - stačí hlídat během hnětení
konzistenci těsta. Daně se zdálo řídké, tak navíc přidala 1 PL hladké pšeničné mouky a
2 PL žitné mouky. Pak už těsto tvořilo pěknou kouli, jak si můžete prohlédnout na úvodní fotce.
..............................................................................................................
11.1.2005 - Neobyčejný chleba - podle Dany
Suroviny
240g - pšeničná celozrnná mouka
300g - pšeničná hladká mouka
200ml - voda
100ml - mléko
2 ČL - sůl(původně 4 ČL)
2 PL - cukr
2 PL - ocet
2 PL - olej
10g - sušené droždí
1/2 - uvařené brambory - středně velké
1 ČL - kmín
V podstatě se jedná o stejný chléb jako v předchozím receptu, jenomže Dana sáhla
do spíže pro pytlík se žitnou celozrnnou moukou a nasypala ji do pícky. Až po chvíli
zjistila, že se jedná o omyl - ta mouka byla pšeničná celozrnná. Oba pytlíky vypadají
stejně, liší se jenom název. Chléb je velice dobrý a díky celozrnné mouce je
i celkem tmavý. Oproti předchozímu receptu Dana snížila podíl vody na 200ml. Díky tomu
nebylo nutné dosypávat mouku.