Článek na serveru:  http://www.emartinka.cz

Ze dne: 12.1.2005
Rubrika: Doma


Titul: Obyčejný žitný chléb - další recepty

Správná konzistence těsta
Na fotce vidíte správnou konzistenci uhněteného těsta - chléb dle Adély.
Celozrnná žitná mouka
Celozrnná žitná mouka - pšeničná vypadá stejně - zakoupeno v prodejně zdravé výživy za cca 20,-Kč
Suroviny lijte a sypejte do pekárny následovně - nejprve tekutiny, pak sypké. Droždí je potřeba nasypat do suchého důlku navrch, aby nemohlo předčasně reagovat s vodou.
..............................................................................................................

Pšenično-žitný chléb 8.1.2005 - Obyčejný chleba - podle Adély






Další z Internetových receptů. Dana mi povídala,"To je hezké, že pečeme bílé chleby, ale já bych jednou chtěla upéct klasický chléb!" Proto jsme v prodejně zdravé výživy sehnali žitnou celozrnnou mouku a mohli tak podniknout první experiment. Přidaná brambora prý zjemňuje chuť a zlepšuje strukturu chleba. Oproti původnímu receptu jsme snížili množství soli na polovinu - bohatě postačí. Výsledek nás opravdu mile překvapil. Chléb je jemný, měkkoučký a velice chutný. Jelikož disponujeme většími zkušenostmi, vršek chleba se protentokrát nepropadl. Řešení je jednouduché - stačí hlídat během hnětení konzistenci těsta. Daně se zdálo řídké, tak navíc přidala 1 PL hladké pšeničné mouky a 2 PL žitné mouky. Pak už těsto tvořilo pěknou kouli, jak si můžete prohlédnout na úvodní fotce.
..............................................................................................................

Pšeničný celozrnný chléb 11.1.2005 - Neobyčejný chleba - podle Dany






V podstatě se jedná o stejný chléb jako v předchozím receptu, jenomže Dana sáhla do spíže pro pytlík se žitnou celozrnnou moukou a nasypala ji do pícky. Až po chvíli zjistila, že se jedná o omyl - ta mouka byla pšeničná celozrnná. Oba pytlíky vypadají stejně, liší se jenom název. Chléb je velice dobrý a díky celozrnné mouce je i celkem tmavý. Oproti předchozímu receptu Dana snížila podíl vody na 200ml. Díky tomu nebylo nutné dosypávat mouku.


Copyright © - LTX 2001 - 2024