Balíček loupaných slunečnicových semínek, přidaných do těsta.
Příště vyzkoušíme nějaký recept s těmito sezamovými semínky.
Pár vysvětlivek
PL - polévková lžíce(U pekárny je odměrka)
ČL - čajová lžička
Droždí používejte zásadně sušené - je rychlejší
Suroviny lijte a sypejte do pekárny následovně - nejprve tekutiny, pak sypké.
Droždí je potřeba nasypat do suchého důlku navrch, aby nemohlo předčasně reagovat s vodou.
..............................................................................................................
23.3.2005 - Slunečnicový chléb
Suroviny
400g - hladká pšeničná mouka 00
140g - polohrubá pšeničná mouka
350ml - voda
1 ČL - sůl
1 PL - cukr
1 PL - máslo
5 PL - slunečnicové semínko
1 bal - sušené droždí
Hmotnost chleba cca 800g
Delší dobu jsme pekli pouze dva chleby - Celozrnný žitný a Celozrnný pšenično-žitný. Oba recepty naleznete v předchozím článku.
Až tento týden Dana zkusila změnu - Slunečnicový chléb. Již minulou návštěvu v Hradci jsme zakoupili důležitou
ingredienci - balíček loupané slunečnice. Voňavoučký a křupavoučký chleba jsme sdlábli k večeři a mimo Vojtíka se
všichni olizovali. Mám pouze pár připomínek - v původním receptu doporučovali 1 balíček sušeného droždí. S největší
pravděpodobností mysleli sedmigramový pytlík a my máme pouze ty s modrým ptákem desetigramové. Jak vidíte na fotce,
chleba příliš vykynul a propadl se. Jedná se však pouze o estetickou vadu. Mouky mělo být prapůvodně 540g hladké,
jenomže my měli doma pouze mouku dvounulku, tak ji Dana raději namíchala s polohrubou. Jak sami vidíte, experimentům
se meze nekladou. Dobrou chuť :-)
..............................................................................................................