Článek na serveru:  http://www.emartinka.cz

Ze dne: 06.03.2003
Věk - měsíce: 25
Rubrika: Novinky


Titul: Martinka a výpočetní technika ;-)

Dnes jsem se rozhodl přiblížit Vám Martinčino postupné osamostatňování se. Ti je ale slovo, málem jsem si na něm zlomil jazyk, tedy spíše prst ;-). Jak jste již jistě postřehli v Deníčku, Martinka nechce, abychom jí v určitých věcech pomáhali. Je to pravděpodobně i tím, že ji k samostatnosti vedeme. Tuhle například, jsem Martince něco ukazoval na počítači. Přišla Dana a komentovala naši činnost,"Prosím tě, vždyť mluvíš na Martinku, jako by jsi to vysvětloval mě!" Přitom jsem Martince pouze vysvětloval, jak má hýbat s myší,"Martinko, vezmi myšku do ruky a klikni tady na tu ikonku!" ;-)
Co se oblečení týče, už delší dobu se Martinka sama svléká. Jdeme se koupat, přijdeme do koupelny a Martinka se úplně sama svlékne na podložce vedle sprchového koutu. Sama si i vleze do vany. Máme ji totiž šikovně utopenou v podlaze a zároveň se vedle sprcháče nachází schůdek.
Martinka se dokáže i sama obléknout, zvláště když chce. Dnes například ranní vstávání vypadalo asi nějak takto - Martinka seskočila z postele, svlékla se v obyváku z pyžamka a začala se sama oblékat. Košilka a kalhotky nejsou žádný problém, pokračovala ponožkami, roláčkem(Ten se maličko nepovedl, neboť si ho otočila naopak) a lacláčema. Když přišla zpátky do ložnice tahat Danu z postele, měla zapnuté i všechny knoflíčky. Jenom bačkůrky chtěla zavázat. Tohle Martinka opravdu ještě neumí, to bychom po ní prozatím chtěli moc ;-)
Další objektem, jenž se Marťa snaží přemoci je počítač. Neustále žadoní,"Tatínku pustíme zpívánku, jóó?" Chce přitom pustit cédéčko s písničkami. Myš chce ovládat sama a přitom nesleduje kam s ní jede. Když ji chci instruovat, jednoduše moji ruku odstrčí se slovy,"Nené, tatínku, sama hejbu myšičkou, sama kikám!" Tuhle jsem ji raději nechal u počítače samotnou. Martinka se dobře bavila a my s ní. Neustále vstávala na židli a prstem ukazovala na monitor,"Tady tady je myšička, vííš?" "Co to udelala Martinka, copak, hihihi, kikla Matinka, jóó? Co to udelala, coto jéé, co to udelala myšička, tatínku?" Taková a jim podobná slova se linula od počítače ještě pěkně dlouhou dobu :-) Přitom klikala ostošest a jak pohybovala myší přes ikonky, občas i něco spustila. Tedy samozřejmě ve svém dětském programu, tam nezpůsobí žádné škody. Když klikne mimo, ozve se z reproduktorů zazvonění. Na to reaguje,"Co to bylo tatínku, zazvonila Martinka, viď?" :o)


Copyright © - LTX 2001 - 2024