Článek na serveru:  http://www.emartinka.cz

Ze dne: 14.04.2003
Měsíc těhotenství: 6
Rubrika: Novinky z bříška


Titul: Těšíme se na miminko...

Miminko :-)
Delší dobu se v této rubrice žádný nový článek neobjevil, proto Vám musím povědět, co je u nás nového. Právě se nacházíme v polovině 27.týdne těhotenství, což odpovídá konci šestého měsíce. Všechny tyto údaje jsou však velice relativní. Každé těhotenství je unikátní a probíhá jinak. Naše bříško roste, o tom nemůže být sebemenších pochyb. Miminko se má čile k světu a předvádí nám tuto skutečnost svými výkruty a kopanci. V posledních dnech kope více nahoru, což by značilo jeho otočení. Takovýhle výkon se Martince nepovedl, ta si lebedila až do konce těhotenství nožičkama dolů.
O problémech se stahy dělohy jsem psal již minule, doktorka naordinovala Daně magnéziové tablety. Ty mají napomoci uvolnit svalstvo, včetně dělohy. Dana mimo to začala pít i minerálku Magnézia, obsahující přírodní hořčík. Bříško podle jejích slov snad dalo pokoj, ale ono je občas těžké přesně určit, zdali se jedná skutečně o stažení dělohy. Někdy se miminko tak nějak napříč zapře a chvíli tlačí na stěny, což také vyvolává pocit ztvrdnutí.
Před čtrnácti dny, tady třetího dubna, Dana navštívila svoji zubní lékařku a podrobila se nezbytné kontrole chrupu. V ten samý den jsme stihli ještě prohlídku u praktické lékařky a ani ta neshledala žádný problém. Dalo by se říci klid, ticho před bouří. Dana však tvrdí jediné,"Chtěla bych to mít už za sebou a pěkné, zdravé miminko v postýlce!" ;-)
V noci na dnešek měla Martinka kritickou noc, neboť se jí spouštěla rýma a celou noc ošklivě prokašlala. My také nemohli pořádně spát. Možná i z toho důvodu na sobě začala Dana pozorovat podivné příznaky, takové nepříjemné pocity v bříšku. Odpoledne jsme se preventivně stavili u gynekoložky na kontrolu. To víte, já odjíždím zítra na služební cestu do zahraničí a holky jsem odvezl k babičce, aby tu nebyly samy. Děda je také služebně někde ve Švýcarsku a tak by mohl být problém s případným sháněním lékaře, kdyby se něco dělo. Dana prostě chce mít čisté svědomí, že nic nezanedbala.
Doktorka ji prohlédla a poslechla si srdeční ozvy miminka. Protentokrát už ne přes zesilovač, přímo takovou plechovou trubkou. Miminko je v pořádku, pouze se maličko zkrátilo děložní hrdlo a cervix skóre tudíž činí jedna. Po vyšetření doktorka prohlásila,"No vidíte, žádný problém, Vy se necháte vždy tak vystrašit každou maličkostí!" To se nedá nic dělat, Dana je prostě taková a chce mít vždy jasno. Kromě toho, strašit vlastně začala doktorka, vždyť už ve třetím měsíci navrhovala Daně možné zpevnění děložního hrdla kruhovým obšitím.
Doufáme tedy, že další vývoj těhotenství už nepřinese žádná nepříjemná překvapení a pomalu se můžeme začít těšit na příchod miminka :o)
Jak se na něho připravujeme? Vyměřili jsme společně novou přebalovací skříňku, hned vedle psacího stolu v obyváku. Martinku jsme tenkrát přebalovali přímo na psacím stole, ale tam teď trůní počítač. Nový stolek je však bezesporu praktičtější. Zpředu budou šuplíky na miminkovské věci a na vrchu igelitem potažená molitanová plocha. Neméně důležitá je i jeho výška, my oba jsme dosti velcí a hrbit se nad psacím stolem není to pravé ořechové. Vždyť i kuchyňskou linku jsme si nechávali zhotovit s pracovní deskou ve výšce 91cm.


Jak roste a co provozuje miminko ve 27 týdnu?

- je dlouhé asi 35cm a jeho hmotnost činí cca 900g
- pije plodovu vodu a vylučuje ji ve formě moči
- někdy se přepije a začne z toho škytat, což může být navenek znatelné jako kopání
- hrudníček provádí dýchací pohyby, což je příprava na mimoděložní život
- spí a bdí naprosto nahodile (pokud můžeme soudit, naše mimi spíše bdí než spí ;-) )
- začíná procvičovat mimiku
- reaguje na vnější zvukové podněty
- očička má stále přikrytá pod víčky
- neustále mění svoji polohu v děloze



Copyright © - LTX 2001 - 2024