Článek na serveru:  http://www.emartinka.cz

Ze dne: 14.05.2003
Měsíc těhotenství: 7
Rubrika: Novinky z bříška


Titul: Těhotenská poradna - 31.týden

Jak již jistě víte, v úterý 13.5.2003 navštívila Dana paní doktorku v těhotenské poradně. I protentokrát vše dopadlo k naprosté spojenosti. Těhotenství probíhá prozatím bez koplikací a miminko se má k světu. Doktorka si prohlédla výsledky ultrazvukového vyšetření(Ultrazvukové fotky si prohlédněte ZDE) z minulého týdne a pověděla Daně,"Všechno je v pořádku a tak nemusíte chodit za čtrnáct dní, stačí za měsíc!" Celkem Danu překvapila, příští termín do poradny je tedy stanoven na 10.6.2003.
Abych nezapomněl - doktorka Danu upozornila na jednu důležitou věc. V nemocnici, kam se chystáme jít rodit, ještě před třemi měsíci doktoři vyžadovali po předchozím porodu císařským řezem hospitalizaci týden před plánovaným porodem. Prý proto, aby se porod pěkně rozeběhl. Nevím, zdali s tím máte někdo zkušenosti a zdali se to takhle praktikuje i ostatních porodnicích, ale nás to celkem překvapilo.
Paní doktorka ještě na závěr sdělila, že předporodní kurzy pro tatínky zrušili. Nikam tedy nemusím. Ono se není čemu divit, vždyť jsme kurs absolvovali před porodem Martinky a prakticky nic jsme se tam nedověděli. Není divu, za slabé dvě hodiny suchého výkladu.
Dále tu mám nějaká data co se týče našeho těhotenství - výška fundu činí 30cm a cervix-skóre je celkem na hodnotě 2. Co se týče váhy, za celou dobu těhotenství Dana přibrala 12kg a to prakticky nejvíce zpočátku. To víte, Vánoce daly pěkně zabrat ;-)
Paní doktorka poslouchá při každé kontrole srdeční ozvy miminka. Stejně tomu bylo i při této poslední návštěvě. Používá k tomu plechový trychtýř. Dana se někde dočetla, myslím v příloze Vlasty, že to lze provést podobně za použití sklenice. Včera jsem tedy přinesl z kuchyňské linky čtyři různé hrníčky a skleničku. Postupně jsem přikládal jednotlivé nádoby na bříško a poslouchal. Nevím, jak to autor myslel, ale já neslyšel nic. Jediné, čeho se mi štědře dostávalo, byly kopance od miminka. Asi se mu ty manévry nezamlouvaly ;-)


Jak roste a co provozuje miminko koncem 31 týdne?

- je dlouhé asi 40cm a jeho hmotnost činí cca 1,6kg
- díky otevřeným očičkám rozeznává světlo i tmu
- jelikož má již v děloze málo místa, přetrvává v poloze hlavičkou dolů, připraveno na porod
- už vypadá stejně jako při narození
- při případném předčasném porodu by zatím mělo problémy s adaptací
- Jeho kopání je pro maminku až nepříjemně bolestivé




Copyright © - LTX 2001 - 2024