Článek na serveru:  http://www.emartinka.cz

Ze dne: 17.06.2003
Měsíc těhotenství: 9
Rubrika: Novinky z bříška


Titul: Příprava na porod

Zdroj - Rodičovský rádce Fixies

Těhoteství je přirozený stav v životě každé ženy, i když nastávající maminka prochází velikým množstvím změn. Na jedné straně jsou to změny tělesné - přibývající váha, zvětšující se bříško a prsa. Na druhé straně jsou to změny duševní. Během těhotenství žena jinak prožívá i cítí, mění se její žebříček hodnot. Mnohé ženy v těhotenství naleznou svou vlastní hodnotu a považují těhotensví za naplnění svého života. Na zdárný porod má proto velký vliv to, jak žena přijala všechny dané změny, jakým způsobem přistupuje k sobě samotné a jak probíhá celé těhotenství. Je třeba, aby si nastávající maminka důvěřovala. Porod je velmi individuální záležitost a nenajdou se dva porody naprosto shodné. Dokonce i Vy, pokud budete rodit vícekrát, zažijete pokaždé něco jiného. Jsou porody jednoduché, jsou porody komplikovanější. Věřte, že po přivítání miminka na svět na všechny problémy tohoto druhu rychle zapomenete.
Jak se nejlépe připravit na porod? V každém případě nezačínejte na poslední chvíli, ale co nejdříve. Na začátku těhotenství se Vám může zdát, že 9 měsíců je dlouhá doba, a tudíž máte dostatek času. Ale pak se ani nenadějete a čas příchodu miminka na svět je tady. Proto s přípravou na porod neotálejte. Čekáte-li dvojčata, měla byste se po té "Vaší" porodnici poohlédnout dříve, než ostatní nastávající maminky.
Abyste odstranila všechny své pochybnosti a obavy, snažte se dozvědět o porodu co nejvíce. Informace čerpejte z dostupné literatury, navštivte pracoviště, které se zabývá přípravou na porod ve formě přednášek. Tato pracoviště vedou zkušené porodní asistentky, které se mohou stát Vašimi poradci a průvodci těhotenstvím. Připravte si pro ně otázky, které Vás zajímají a pokud možno přiberte k přípravě na porod i svého partnera. Většina porodnic dnes nabízí prohlídku porodního sálu spojenou s informacemi, co s sebou do porodnice a co Vám při porodu nabídnou. Seznámí Vás, v jakých polohách se zde rodí, kdy maminky odcházejí po porodu domů a podobně. Neváhejte a využijte této možnosti. Seznámíte se tak s prostředím, ve kterém pak budete rodit. Budete vědět, co můžete očekávat od personálu a nebudete si tu připadat tak cize.
Existují ale i nastávající maminky, které se hrdě hlásí k myšlence,"O porodu nic nevím, schválně jsem nic nečetla a nebyla na žádné přípravě. Alespoň se nebudu ničeho bát!" Opak je pravdou. Každá z maminek potvrdí, že s přibližujícím se termínem porodu narůstaly její obavy. A právě to je cílem přípravy k porodu - zmírnit obavy a úzkost nastávajících maminek.
Nastávající rodiče by neměli předporodní přípravu vnímat pouze jako návod, jak zvládnout všechny situace, které mohou nastat. Je to také příležitost k hlubšímu sebepoznání a sebevzdělání.


Copyright © - LTX 2001 - 2024