Článek na serveru:  http://www.emartinka.cz

Ze dne: 18.06.2003
Měsíc těhotenství: 9
Rubrika: Novinky z bříška


Titul: Problémy s kašlem - 36.týden

Tak jako po celé těhotentsví, se Dana snaží být v pohodě i ve třicátém šestém týdnu. I přesto, že se nějaké problémy vyskytly. Jedním z nich je častější tvrdnutí bříška. Jedná se vlastně o stahy dělohy. Děloha je sval a dráždí ji miminko svými pohyby. Během prvního těhotenství s Martinkou, Danu takovéto stahy vyděsily a následně ji paní doktorka raději nechala hospitalizovat v nemocnici. Momentálně Dana tvrdí, že stahy nejsou tak intenzivní a časté. I když jsou nepříjemné, až bolestivé. Není divu, při každém takovém stahu se ještě více napínají svaly a kůže po stranách bříška. No, uvidíme. Mohla by ještě tak tři týdny vydržet, jinak nastanou menší komplikace se mnou. Musel bych si v práci vzít ošetřování a zůstat doma s Martinkou. Tak jako tak spolu strávíme nějaký čas sami a můžu Vám říci, docela se na to těším. Když už nic jiného, tak si odpočinu od každodenního vstávání do práce ;-)
Konečně jsem u problému, díky němuž jsem se rozhodl napsat Vám další článek. Stalo se to někdy o víkendu. Danu jakoby začalo něco dráždit v krku a následně i maličko pokašlávala. Kašel přičítala suchému a horkému vzduchu během návštěvy u babičky. Doma jsme totiž zvyklí na jinou pohodu - naše metrové a kamenné stěny udržují mikroklima na nižších teplotách a hlavně na zvýšené vlhkosti vzduchu. Opravdu, hned první noc po příjezdu domů Dana spala úplně v pohodě. Zato v noci na úterý mírně pokašlávala. Kritická noc však nadešla z úterka na středu. Sotva Dana trochu zabrala, probudilo ji prudkým kopnutím miminko. Pak už to šlo ráz na ráz. Pohyby miminka se doplňovaly s úporným kašlem. Takové kašlání je velice nepříjemné a bolí - viz první odstavec. Nehledě ke skutečnosti, že loni touto dobou Dana také začala kašlat a po pár dnech se z toho vyklubal pravděpodobně zápal plic (Nevíme to určitě, neboť zastupující doktorka neposlala Danu na rentgen). I z toho důvodu řekla Dana rázné,"Ne, pojedeme raději k paní doktorce!"
Jeli jsme dopoledne, odskočil jsem si na chvíli práce. Praktická lékařka Danu jedním očkem zhodnotila,"Prosím Vás, kdepak máte těch třináct kilo navíc?" Má právdu, na Daně není nic vidět, kromě velikého bříška ;-) Chvíli se pak prohrabávala různými knihami a hledala nějaký vhodný preparát proti kašli. Když ono je to těžké v těhotenství. Normálně si člověk vezme na kašel něco co najde doma, nebo koupí v lékárně. Dle naší zkušenosti však přijde do lékárny těhotná žena a lékárnice raději nic nedoporučuje. Já to plně chápu, kryje si záda a nechce se dostat do nějakého maléru.
Doktorka Daně předepsala šumivé tablety ACC a na noc jednu tabletku Kodeinu. V chytré knize se u tohoto preparátu o těhotenství nezmiňovali. Jenomže během cesty domů Dana studovala příbalový leták a tam psali cosi o nedoporučení pro těhotné ženy. Jelikož je Dana opatrná jak na sebe, tak na miminko, raději zatelefonovala své sestře. Ta brala v těhotenství také něco na kašel. Po krátké telefonické domluvě zjistila, že se skutečně jednalo o Kodein. Na druhou stranu, doktorka asi ví co dělá a kromě toho je miminko již dávno vyvinuté a teď pouze přibírá na hmotnosti ;-)


Copyright © - LTX 2001 - 2024