|
---|
Hlavní menu |
---|
| |
---|
|
---|
Kniha návštěv |
---|
| |
---|
|
---|
Webmaster |
---|
| |
---|
|
První recepty - bílý chléb
Článek ze dne: 10.1.2005 | Přečteno: 6916 x |
V následujících řádcích bych Vám rád představil pár doma vyzkoušených receptů
na pečení chleba v pekárně AFK BM-3, nebo ETA Siesta. Recepty budou pomalu přibývat,
stejně jako naše zkušenosti. Kolikrát se totiž jedná o receptury z jiných typů pekáren
a ne všechny disponují stejnou velikostí pečící vany. Pokud se mi podaří vyfotit výtvor
před jeho snědením, uvidíte i detailní fotku ;-)
- Pár vysvětlivek
- PL - polévková lžíce(U pekárny je odměrka)
- ČL - čajová lžička
- Droždí používejte zásadně sušené - je rychlejší
Suroviny lijte a sypejte do pekárny následovně - nejprve tekutiny, pak sypké.
Droždí je potřeba nasypat do suchého důlku navrch, aby nemohlo předčasně reagovat s vodou.
..............................................................................................................
28.12.2004 - Základní bílý chléb
- Suroviny
- voda - 400 ml
- olej - 2 PL
- hladká pšeničná mouka - 600g
- sušené droždí(S modrým ptákem) - 7g
- sůl - 1,5 ČL
- cukr - 1,5 ČL
- drcený kmín
Jedná se náš první experiment vůbec. Z toho důvodu byl použit recept dodaný
přímo s domácí pekárnou AFK BM-3(To samé platí pro ETA Siesta).
Chléb hodně vykynul - málem došlo k přetečení pečící mísy. Při pečení se propadl,
což ukazuje na přílišné množství tekutin, příště je potřeba snížit obsah vody.
Možná i proto měl chleba příliš nadýchanou strukturu, nešel krájet na tenké krajíce a
špatně se čímkoliv mazal.
..............................................................................................................
30.12.2004 - Domácí sedlácký chléb
- Suroviny
- mléko - 350ml
- olej - 2 PL
- sůl - 1,5 ČL
- cukr - 1,5 ČL
- hladká pšeničná mouka - 650g
- sušené droždí - 7g
- drcený kmín
Chléb se jevil po upečení velice vzhledně. Po nakrojení nás překvapila jeho vyloženě
bílá barva(Vysvětlujeme si ji přidáním mléka) a také vyšší hutnost. Jedná se o typický
bílý chléb.
..............................................................................................................
2.1.2005 - Základní tmavý chléb - středně velký
- Suroviny
- mléko - 300ml
- máslo - 15g
- sůl - 1 ČL
- cukr - 1 PL
- hrubá pšeničná mouka - 400g
- sušené droždí - 0,5 ČL
- drcený kmín
Ač byl tento recept na Internetu prezentován jako tmavý, tak vůbec není tmavý.
Aby byl, když je upečený z pšeničné mouky. Má však bezvadnou velikost - není příliš vysoký.
..............................................................................................................
5.1.2005 - Cibulový chléb
- Suroviny
- 300 ml vody
- 1 PL oleje
- 1 ČL soli
- 2 PL cukru
- 270 g polohrubé pšeničné mouky
- 270 g celozrnné pšeničné mouky
- 6g sušeného droždí
- 1 velká cibule (syrová)
Další recept z Internetu. Cibuli nakrájíme na velmi drobno, používáme syrovou,
není třeba předsmažit. Pečeme na program – Normal, velikost 1, střední kůrka. Během
pečení se vzduch v kuchyni cele naplnil pronikavým aromatem cibule. Pro příště možná
méně, znamená více. Jinak - naprostá bašta. Chleba jsme přikousli k těstovinovému
salátu, mňam. Celozrnná mouka udělá divy, chléb je rázem tmavší a chutnější.
Při hnětení se nám zdálo těsto trochu řidší, v původním receptu bylo 250 ml vody,
příště bude lepší to tak zkusit. Výsledek řidšího těsta jasně vidíte - vršek chleba
se propadl.
Verze pro tisk...
Přidat komentář... 3.1.2006 13:40:40 Iva 1iva(zavinac)seznam.cz Koupila jsem si dom.pekárnu Eta Siesta a jsem bezradná. Asi dělám něco špatně. Neumím péct ze sušeného droždí, dá se použít i normální, takové ty kostky? A kolik?Nebo je nějaký rozdíl v těch sušených? Dělala jsem recepty přímo z té brožůrky, ale manžel se mi jen vysmál. Existuje opravdu jednoduchý recept na chléb, který by mne přesvědčil,že jsem koupila správně? Jak dodržovat pořadí surovin? Jakou mouku nejlíp používat? Prosím poraďte. Děkuji | 3.1.2006 21:40:51 Radek Nebojte se používat sušené droždí(S modrým ptákem na obalu), dle receptů. Funguje to naprosto skvěle. Obyčejné droždí v kostce je příliš pomalé na celkem rychlý postup v automatické pekárně chleba. Opravdu stačí včechny suroviny "nasypat" do pece a výsledek je více než překvapující :-) Případně mě kontaktujte na emailové adrese, pokud Vám není něco jasné. | 1.2.2006 11:45:43 Renata Tak to máte pěkně protivného manžela! Vůbec se toho nebojte pakárna je to super mám ji už skoro rok a nemůžu si ji vynachválit. Člověk musí zkoušet a zkoušet - jak už z různých diskusí vyplinulo univerzální recept na chleba nelze říci, protože každému chutná něco jiného.Z brožury, kterou máte je třeba vynikající "Bílý italský chléb" i ten "cibulový". Sušené droždí taky není problém - patří na poslední místo. Ještě Vám dám 1 radu, až se Vám něco opravdu povede, hned si někam poznamenejte recept i program. Mě se třeba napoprvé povedl supr mazanec a teď týden peču jeden mazanec za druhým a furt to není ono. Ale to mě fakt neodradí. Ať se daří co nejdříve. | 5.2.2006 11:45:06 Anna Milá Ivo, vůbec se toho nebojte. Já mám pekárnu asi dva a půl měsíce a od té doby jsme koupili chléb jen dvakrát. Mouku kupuji přímo ve mlýně a manžel má nejraději obyčejný kmínový:
250 g pšeničné hladké chlebové mouky
250 g žitné hladké chlebové mouky 1 PL jablečného octa
2 PL olivového oleje
2 ČL soli
3 ČL kmínu (já dávám 1 ČL celého, 1 ČL drceného a 1 ČL mletého kmínu)
1 ČL (zarovnaná)sušeného droždí
325 ml vlažné vody
Tento recept jsem našla na netu a je fakt super. Těsto se zdá husté, ale nenechte se zmást a nepřidávejte vodu (to udělal můj manžel a chléb měl propadlý a uvnitř trochu mokrý).
Pokud byste chtěla udělat chléb světlejší, pak zkuste:
310 ml mléka
1 lžíce octa
2 lžíce oleje
3 lžičky soli
1 lžíce cukru
2 lžičky mletého kmínu
2 stroužky česneku
1 menší strouhaný brambor (měl by být vařený,ale já dám klidně i syrový)
380 g hladká mouka
120 g žitná mouka
1 lžičky sušeného droždí
Receptů je spousta, já se držím zásady na cca 0,5 kg mouky jenom jednu čajovou lžičku sušeného droždí. Jinak překyne, pak se střed propadne a je z toho ušák jak vyšitý (ušák proto, že krajíček vypadá jak kočičí hlava s ušima).
Přeju hodně štěstí. Manžela zmáknete, ten můj už ani kupovaný chleba nechce - nechutná mu.
| 5.2.2006 11:48:03 Anna A ještě jsem zapomněla. Do pekárny nejřív přijdou všechny tekutiny, pak mouka. Do mouky na jednu stranu droždí, na druhou stranu všechny ostatní přísady. Nemůže se to nepovést. | 10.2.2006 16:09:08 Anna Dnes jsem upekla super pivní chléb:
250 ml piva, 100 ml vody, 500 g pšeničné chlebové mouky, 1 PL octa, 1 PL oleje, 3 ČL kmínu, 2 ČL soli, 1 ČL sušeného droždí. Pekla jsem u Alasky BM 2000 - základní program č. 1, největší velikost a stupeň opečení kůrky střední.
Pekla jsem z nějakého drahého piva jedenáctistupňového a to je asi škoda, jdu si nakoupit do zásoby nějakou lacinou desítku. | 26.10.2008 17:03:37 pato pato(zavinac) taki chleba co zme si upeeeeeeeekli taki som este nejedooooooo
| |
| |
---|
Články na serveru |
---|
| |
|