Stránky miminka,neplodnost,zajímavosti o dětech

 Hlavní menu
 NOVÝ BLOG
  - úvodní stránka
 ODKAZOVNÍK
  - naši partneři
 TĚHOTENSTVÍ
  - naše bříško Vojtíšek
 VOJTÍŠEK
  - novinky - deníček
  - míry a váhy
  - moje první...
 MARTINKA
  - novinky - deníček
  - Martinka po narození
  - míry a váhy
  - moje první...
 NAŠE NEPLODNOST
  - něco o rodičích
  - Martinka
 NEPLODNOST - léčba
  - metody IUI,IVF
  - metoda p.Mojžíšové
  - lidstvo má problém
 ARCHIV ČLÁNKŮ
  - deníček
 FOTOALBUM
  - naše fotografie
 ODKAZY
  - katalog odkazů
 DOMA
  - domácí pekárny chleba
  - u nás doma
  - rekonstrukce domu
  - písková filtrace bazénu
 WEBMASTER
  - vývoj eMartinky
 FAQ
  - co je to eMartinka?

 Kniha návštěv
- Napište nám
- Přečtěte si

Poslední zápis:
8.7.2006  10:58:29



 Webmaster
Pište nám na adresu dopisy@emartinka.cz

WEBMASTER
© LTX 2001 - 2024
Radek Lehký
Tel: 602138084
ICQ: 297193369

Veškeré dotazy a technické připomínky mi adresujte na
webmaster@emartinka.cz


První recepty - bílý chléb


  Článek ze dne: 10.1.2005Přečteno: 6799 x  

V následujících řádcích bych Vám rád představil pár doma vyzkoušených receptů na pečení chleba v pekárně AFK BM-3, nebo ETA Siesta. Recepty budou pomalu přibývat, stejně jako naše zkušenosti. Kolikrát se totiž jedná o receptury z jiných typů pekáren a ne všechny disponují stejnou velikostí pečící vany. Pokud se mi podaří vyfotit výtvor před jeho snědením, uvidíte i detailní fotku ;-)

  • Pár vysvětlivek
      • PL - polévková lžíce(U pekárny je odměrka)
      • ČL - čajová lžička
      • Droždí používejte zásadně sušené - je rychlejší
Suroviny lijte a sypejte do pekárny následovně - nejprve tekutiny, pak sypké. Droždí je potřeba nasypat do suchého důlku navrch, aby nemohlo předčasně reagovat s vodou.
..............................................................................................................

Domácí pekárna zvrchu 28.12.2004 - Základní bílý chléb





  • Suroviny
      • voda - 400 ml
      • olej - 2 PL
      • hladká pšeničná mouka - 600g
      • sušené droždí(S modrým ptákem) - 7g
      • sůl - 1,5 ČL
      • cukr - 1,5 ČL
      • drcený kmín
Jedná se náš první experiment vůbec. Z toho důvodu byl použit recept dodaný přímo s domácí pekárnou AFK BM-3(To samé platí pro ETA Siesta). Chléb hodně vykynul - málem došlo k přetečení pečící mísy. Při pečení se propadl, což ukazuje na přílišné množství tekutin, příště je potřeba snížit obsah vody. Možná i proto měl chleba příliš nadýchanou strukturu, nešel krájet na tenké krajíce a špatně se čímkoliv mazal.
..............................................................................................................

Pohled do vnitřku - pečící vana je vyjmuta 30.12.2004 - Domácí sedlácký chléb





  • Suroviny
      • mléko - 350ml
      • olej - 2 PL
      • sůl - 1,5 ČL
      • cukr - 1,5 ČL
      • hladká pšeničná mouka - 650g
      • sušené droždí - 7g
      • drcený kmín
Chléb se jevil po upečení velice vzhledně. Po nakrojení nás překvapila jeho vyloženě bílá barva(Vysvětlujeme si ji přidáním mléka) a také vyšší hutnost. Jedná se o typický bílý chléb.
..............................................................................................................

2.1.2005 - Základní tmavý chléb - středně velký
  • Suroviny
      • mléko - 300ml
      • máslo - 15g
      • sůl - 1 ČL
      • cukr - 1 PL
      • hrubá pšeničná mouka - 400g
      • sušené droždí - 0,5 ČL
      • drcený kmín
Ač byl tento recept na Internetu prezentován jako tmavý, tak vůbec není tmavý. Aby byl, když je upečený z pšeničné mouky. Má však bezvadnou velikost - není příliš vysoký.
..............................................................................................................

Náš první upečený chleba 5.1.2005 - Cibulový chléb





  • Suroviny
      • 300 ml vody
      • 1 PL oleje
      • 1 ČL soli
      • 2 PL cukru
      • 270 g polohrubé pšeničné mouky
      • 270 g celozrnné pšeničné mouky
      • 6g sušeného droždí
      • 1 velká cibule (syrová)
Další recept z Internetu. Cibuli nakrájíme na velmi drobno, používáme syrovou, není třeba předsmažit. Pečeme na program – Normal, velikost 1, střední kůrka. Během pečení se vzduch v kuchyni cele naplnil pronikavým aromatem cibule. Pro příště možná méně, znamená více. Jinak - naprostá bašta. Chleba jsme přikousli k těstovinovému salátu, mňam. Celozrnná mouka udělá divy, chléb je rázem tmavší a chutnější.
Při hnětení se nám zdálo těsto trochu řidší, v původním receptu bylo 250 ml vody, příště bude lepší to tak zkusit. Výsledek řidšího těsta jasně vidíte - vršek chleba se propadl.

Verze pro tisk...

Přidat komentář...

3.1.2006   13:40:40   Iva
   1iva(zavinac)seznam.cz
Koupila jsem si dom.pekárnu Eta Siesta a jsem bezradná. Asi dělám něco špatně. Neumím péct ze sušeného droždí, dá se použít i normální, takové ty kostky? A kolik?Nebo je nějaký rozdíl v těch sušených? Dělala jsem recepty přímo z té brožůrky, ale manžel se mi jen vysmál. Existuje opravdu jednoduchý recept na chléb, který by mne přesvědčil,že jsem koupila správně? Jak dodržovat pořadí surovin? Jakou mouku nejlíp používat? Prosím poraďte. Děkuji

3.1.2006   21:40:51   Radek
   
Nebojte se používat sušené droždí(S modrým ptákem na obalu), dle receptů. Funguje to naprosto skvěle. Obyčejné droždí v kostce je příliš pomalé na celkem rychlý postup v automatické pekárně chleba. Opravdu stačí včechny suroviny "nasypat" do pece a výsledek je více než překvapující :-) Případně mě kontaktujte na emailové adrese, pokud Vám není něco jasné.

1.2.2006   11:45:43   Renata
   
Tak to máte pěkně protivného manžela! Vůbec se toho nebojte pakárna je to super mám ji už skoro rok a nemůžu si ji vynachválit. Člověk musí zkoušet a zkoušet - jak už z různých diskusí vyplinulo univerzální recept na chleba nelze říci, protože každému chutná něco jiného.Z brožury, kterou máte je třeba vynikající "Bílý italský chléb" i ten "cibulový". Sušené droždí taky není problém - patří na poslední místo. Ještě Vám dám 1 radu, až se Vám něco opravdu povede, hned si někam poznamenejte recept i program. Mě se třeba napoprvé povedl supr mazanec a teď týden peču jeden mazanec za druhým a furt to není ono. Ale to mě fakt neodradí. Ať se daří co nejdříve.

5.2.2006   11:45:06   Anna
   
Milá Ivo, vůbec se toho nebojte. Já mám pekárnu asi dva a půl měsíce a od té doby jsme koupili chléb jen dvakrát. Mouku kupuji přímo ve mlýně a manžel má nejraději obyčejný kmínový: 250 g pšeničné hladké chlebové mouky 250 g žitné hladké chlebové mouky 1 PL jablečného octa 2 PL olivového oleje 2 ČL soli 3 ČL kmínu (já dávám 1 ČL celého, 1 ČL drceného a 1 ČL mletého kmínu) 1 ČL (zarovnaná)sušeného droždí 325 ml vlažné vody Tento recept jsem našla na netu a je fakt super. Těsto se zdá husté, ale nenechte se zmást a nepřidávejte vodu (to udělal můj manžel a chléb měl propadlý a uvnitř trochu mokrý). Pokud byste chtěla udělat chléb světlejší, pak zkuste: 310 ml mléka 1 lžíce octa 2 lžíce oleje 3 lžičky soli 1 lžíce cukru 2 lžičky mletého kmínu 2 stroužky česneku 1 menší strouhaný brambor (měl by být vařený,ale já dám klidně i syrový) 380 g hladká mouka 120 g žitná mouka 1 lžičky sušeného droždí Receptů je spousta, já se držím zásady na cca 0,5 kg mouky jenom jednu čajovou lžičku sušeného droždí. Jinak překyne, pak se střed propadne a je z toho ušák jak vyšitý (ušák proto, že krajíček vypadá jak kočičí hlava s ušima). Přeju hodně štěstí. Manžela zmáknete, ten můj už ani kupovaný chleba nechce - nechutná mu.

5.2.2006   11:48:03   Anna
   
A ještě jsem zapomněla. Do pekárny nejřív přijdou všechny tekutiny, pak mouka. Do mouky na jednu stranu droždí, na druhou stranu všechny ostatní přísady. Nemůže se to nepovést.

10.2.2006   16:09:08   Anna
   
Dnes jsem upekla super pivní chléb: 250 ml piva, 100 ml vody, 500 g pšeničné chlebové mouky, 1 PL octa, 1 PL oleje, 3 ČL kmínu, 2 ČL soli, 1 ČL sušeného droždí. Pekla jsem u Alasky BM 2000 - základní program č. 1, největší velikost a stupeň opečení kůrky střední. Pekla jsem z nějakého drahého piva jedenáctistupňového a to je asi škoda, jdu si nakoupit do zásoby nějakou lacinou desítku.

26.10.2008   17:03:37   pato
   pato(zavinac)
taki chleba co zme si upeeeeeeeekli taki som este nejedooooooo


 Články na serveru
 (7205) 23.03.2005
Slunečnicový chléb z internetu

 (6230) 12.1.2005
Obyčejný žitný chléb - další recepty

 (6799) 10.1.2005
První recepty - bílý chléb

 (11946) 7.1.2005
Domácí pekárna na chléb - úvod...






© LTX 2001 - 2024  Všechna práva vyhrazena
Kontaktujte nás na: webmaster(zavináč)emartinka(tečka)cz nebo dopisy(zavináč)emartinka(tečka)cz


[CNW:Counter] TOPlist