|
---|
Hlavní menu |
---|
| |
---|
|
---|
Kniha návštěv |
---|
| |
---|
|
---|
Webmaster |
---|
| |
---|
|
Obyčejný žitný chléb - další recepty
Článek ze dne: 12.1.2005 | Přečteno: 7123 x |
Na fotce vidíte správnou konzistenci uhněteného těsta - chléb dle Adély.
|
Celozrnná žitná mouka - pšeničná vypadá stejně - zakoupeno v prodejně zdravé výživy za cca 20,-Kč
|
- Pár vysvětlivek
- PL - polévková lžíce(U pekárny je odměrka)
- ČL - čajová lžička
- Droždí používejte zásadně sušené - je rychlejší
Suroviny lijte a sypejte do pekárny následovně - nejprve tekutiny, pak sypké.
Droždí je potřeba nasypat do suchého důlku navrch, aby nemohlo předčasně reagovat s vodou.
..............................................................................................................
8.1.2005 - Obyčejný chleba - podle Adély
- Suroviny
- 240g - žitná celozrnná mouka
- 300g - pšeničná hladká mouka
- 260ml - voda
- 100ml - mléko
- 2 ČL - sůl(původně 4 ČL)
- 2 PL - cukr
- 2 PL - ocet
- 2 PL - olej
- 10g - sušené droždí
- 1/2 - uvařené brambory - středně velké
- 1 ČL - kmín
Další z Internetových receptů. Dana mi povídala,"To je hezké, že pečeme bílé chleby, ale
já bych jednou chtěla upéct klasický chléb!" Proto jsme v prodejně zdravé výživy
sehnali žitnou celozrnnou mouku a mohli tak podniknout první experiment. Přidaná brambora
prý zjemňuje chuť a zlepšuje strukturu chleba. Oproti původnímu receptu jsme snížili
množství soli na polovinu - bohatě postačí. Výsledek nás opravdu mile překvapil.
Chléb je jemný, měkkoučký a velice chutný. Jelikož disponujeme většími zkušenostmi,
vršek chleba se protentokrát nepropadl. Řešení je jednouduché - stačí hlídat během hnětení
konzistenci těsta. Daně se zdálo řídké, tak navíc přidala 1 PL hladké pšeničné mouky a
2 PL žitné mouky. Pak už těsto tvořilo pěknou kouli, jak si můžete prohlédnout na úvodní fotce.
..............................................................................................................
11.1.2005 - Neobyčejný chleba - podle Dany
- Suroviny
- 240g - pšeničná celozrnná mouka
- 300g - pšeničná hladká mouka
- 200ml - voda
- 100ml - mléko
- 2 ČL - sůl(původně 4 ČL)
- 2 PL - cukr
- 2 PL - ocet
- 2 PL - olej
- 10g - sušené droždí
- 1/2 - uvařené brambory - středně velké
- 1 ČL - kmín
V podstatě se jedná o stejný chléb jako v předchozím receptu, jenomže Dana sáhla
do spíže pro pytlík se žitnou celozrnnou moukou a nasypala ji do pícky. Až po chvíli
zjistila, že se jedná o omyl - ta mouka byla pšeničná celozrnná. Oba pytlíky vypadají
stejně, liší se jenom název. Chléb je velice dobrý a díky celozrnné mouce je
i celkem tmavý. Oproti předchozímu receptu Dana snížila podíl vody na 200ml. Díky tomu
nebylo nutné dosypávat mouku.
Verze pro tisk...
Přidat komentář... 20.1.2005 22:00:16 Radek Dana dnes pekla celozrnnopšenično-pšeničný chléb a poprvé nepoužila vařenou bramboru. Ptáte se, jaký je výsledek? Nad očekávání výborný. Chléb je maličko hutnější a menší, jenomže na chuti mu to neubralo. | 18.2.2005 21:28:44 Anna Annajaros(zavinac)seznam.cz Máte pěkný recepty. Mám pekárnu LG asi 5 roků,jsem s ní velice spokojená. Můj recept:
3 dcl vody,1 lžíce octa,20 dkg žitné mouky,
30 dkg hl.mouky,kostka cukru, 1 lžička soli,
2 lžičky mletého kmínu,1 kostka droždí,
1 stř. velká syrová brambora.Semínka.
Zadělám těsto,vyklopím na vál,udělám šišku,
potřu vodou a obalím v semínkách.Nechám ještě nakynout a 1 hod. peču při 150°C občas
potřu vodou.Chutná výborně | 22.3.2005 8:58:53 Lada mailm(zavinac)centrum.cz ahoj holky, musím Vás pochválit za ty fotky a rady. Omrkla jsem Vaše zkušenosti a také zakoupila pekárnu - mám Professor. Včera přišel den D a můj první výkon. Ani se mi nepropadl a byl (na to, že je to prvotina) velmi chutný! :-) Mějte se fajn a zase se budu těšit na další příspěvky. | 10.2.2008 9:29:28 Pepa p.epanek(zavinac)seznam.cz Mohu nabídnout osvědčený recepis na režný chléb:
velmi nutno dodržet poměr tekutin!!
Celková hmotnot upečeného chleba cca 1200g
380g pšenicná mouka hl / 55%/
310g režná mouka- / 45%/
500 ml kefír-podmáslí
100-130ml voda-podle kodzistence testa-musí se v pekárně jakoby pozvolna převalovat a tím dobře vymísit
2 č.lž soli
stejné množstv.suchých kvasnic
a kmínu a lžičku cukru
pokud přidáme vař. bramboru-doporučuji-
pak ubrat cca 30ml vody tak ,aby těsto udělalo kouli a při míchání se převalovalo.
Suché ingredience doporučuji před vsypáním do tekutých již v pekárně nalitých předem dobře promíchat-
pak v režimu cca 3,20 hod /2 program
Moulinex/ na stř. kůrku upéci
Opravdu výborný.
Obecně se dá režná mouka pouřít do cca poměru 50/50 .ze samotné režné mouky jsem na několik pokusů neupekl nikdy nic k jídlu,
těsto je jako kit nedoporučuji ani zkoušet. | |
| |
---|
Články na serveru |
---|
| |
|