Stránky miminka,neplodnost,zajímavosti o dětech

 Hlavní menu
 NOVÝ BLOG
  - úvodní stránka
 ODKAZOVNÍK
  - naši partneři
 TĚHOTENSTVÍ
  - naše bříško Vojtíšek
 VOJTÍŠEK
  - novinky - deníček
  - míry a váhy
  - moje první...
 MARTINKA
  - novinky - deníček
  - Martinka po narození
  - míry a váhy
  - moje první...
 NAŠE NEPLODNOST
  - něco o rodičích
  - Martinka
 NEPLODNOST - léčba
  - metody IUI,IVF
  - metoda p.Mojžíšové
  - lidstvo má problém
 ARCHIV ČLÁNKŮ
  - deníček
 FOTOALBUM
  - naše fotografie
 ODKAZY
  - katalog odkazů
 DOMA
  - domácí pekárny chleba
  - u nás doma
  - rekonstrukce domu
  - písková filtrace bazénu
 WEBMASTER
  - vývoj eMartinky
 FAQ
  - co je to eMartinka?

 Kniha návštěv
- Napište nám
- Přečtěte si

Poslední zápis:
8.7.2006  10:58:29



 Webmaster
Pište nám na adresu dopisy@emartinka.cz

WEBMASTER
© LTX 2001 - 2017
Radek Lehký
Tel: 602138084
ICQ: 297193369

Veškeré dotazy a technické připomínky mi adresujte na
webmaster@emartinka.cz


Obyčejný žitný chléb - další recepty


  Článek ze dne: 12.1.2005Přečteno: 18445 x  

Správná konzistence těsta
Na fotce vidíte správnou konzistenci uhněteného těsta - chléb dle Adély.
Celozrnná žitná mouka
Celozrnná žitná mouka - pšeničná vypadá stejně - zakoupeno v prodejně zdravé výživy za cca 20,-Kč
  • Pár vysvětlivek
      • PL - polévková lžíce(U pekárny je odměrka)
      • ČL - čajová lžička
      • Droždí používejte zásadně sušené - je rychlejší
Suroviny lijte a sypejte do pekárny následovně - nejprve tekutiny, pak sypké. Droždí je potřeba nasypat do suchého důlku navrch, aby nemohlo předčasně reagovat s vodou.
..............................................................................................................

Pšenično-žitný chléb 8.1.2005 - Obyčejný chleba - podle Adély





  • Suroviny
      • 240g - žitná celozrnná mouka
      • 300g - pšeničná hladká mouka
      • 260ml - voda
      • 100ml - mléko
      • 2 ČL - sůl(původně 4 ČL)
      • 2 PL - cukr
      • 2 PL - ocet
      • 2 PL - olej
      • 10g - sušené droždí
      • 1/2 - uvařené brambory - středně velké
      • 1 ČL - kmín

  • Hmotnost chleba cca 800g
Další z Internetových receptů. Dana mi povídala,"To je hezké, že pečeme bílé chleby, ale já bych jednou chtěla upéct klasický chléb!" Proto jsme v prodejně zdravé výživy sehnali žitnou celozrnnou mouku a mohli tak podniknout první experiment. Přidaná brambora prý zjemňuje chuť a zlepšuje strukturu chleba. Oproti původnímu receptu jsme snížili množství soli na polovinu - bohatě postačí. Výsledek nás opravdu mile překvapil. Chléb je jemný, měkkoučký a velice chutný. Jelikož disponujeme většími zkušenostmi, vršek chleba se protentokrát nepropadl. Řešení je jednouduché - stačí hlídat během hnětení konzistenci těsta. Daně se zdálo řídké, tak navíc přidala 1 PL hladké pšeničné mouky a 2 PL žitné mouky. Pak už těsto tvořilo pěknou kouli, jak si můžete prohlédnout na úvodní fotce.
..............................................................................................................

Pšeničný celozrnný chléb 11.1.2005 - Neobyčejný chleba - podle Dany





  • Suroviny
      • 240g - pšeničná celozrnná mouka
      • 300g - pšeničná hladká mouka
      • 200ml - voda
      • 100ml - mléko
      • 2 ČL - sůl(původně 4 ČL)
      • 2 PL - cukr
      • 2 PL - ocet
      • 2 PL - olej
      • 10g - sušené droždí
      • 1/2 - uvařené brambory - středně velké
      • 1 ČL - kmín

V podstatě se jedná o stejný chléb jako v předchozím receptu, jenomže Dana sáhla do spíže pro pytlík se žitnou celozrnnou moukou a nasypala ji do pícky. Až po chvíli zjistila, že se jedná o omyl - ta mouka byla pšeničná celozrnná. Oba pytlíky vypadají stejně, liší se jenom název. Chléb je velice dobrý a díky celozrnné mouce je i celkem tmavý. Oproti předchozímu receptu Dana snížila podíl vody na 200ml. Díky tomu nebylo nutné dosypávat mouku.

Verze pro tisk...

Přidat komentář...

20.1.2005   22:00:16   Radek
   
Dana dnes pekla celozrnnopšenično-pšeničný chléb a poprvé nepoužila vařenou bramboru. Ptáte se, jaký je výsledek? Nad očekávání výborný. Chléb je maličko hutnější a menší, jenomže na chuti mu to neubralo.

18.2.2005   21:28:44   Anna
   Annajaros(zavinac)seznam.cz
Máte pěkný recepty. Mám pekárnu LG asi 5 roků,jsem s ní velice spokojená. Můj recept: 3 dcl vody,1 lžíce octa,20 dkg žitné mouky, 30 dkg hl.mouky,kostka cukru, 1 lžička soli, 2 lžičky mletého kmínu,1 kostka droždí, 1 stř. velká syrová brambora.Semínka. Zadělám těsto,vyklopím na vál,udělám šišku, potřu vodou a obalím v semínkách.Nechám ještě nakynout a 1 hod. peču při 150°C občas potřu vodou.Chutná výborně

22.3.2005   8:58:53   Lada
   mailm(zavinac)centrum.cz
ahoj holky, musím Vás pochválit za ty fotky a rady. Omrkla jsem Vaše zkušenosti a také zakoupila pekárnu - mám Professor. Včera přišel den D a můj první výkon. Ani se mi nepropadl a byl (na to, že je to prvotina) velmi chutný! :-) Mějte se fajn a zase se budu těšit na další příspěvky.

10.2.2008   9:29:28   Pepa
   p.epanek(zavinac)seznam.cz
Mohu nabídnout osvědčený recepis na režný chléb: velmi nutno dodržet poměr tekutin!! Celková hmotnot upečeného chleba cca 1200g 380g pšenicná mouka hl / 55%/ 310g režná mouka- / 45%/ 500 ml kefír-podmáslí 100-130ml voda-podle kodzistence testa-musí se v pekárně jakoby pozvolna převalovat a tím dobře vymísit 2 č.lž soli stejné množstv.suchých kvasnic a kmínu a lžičku cukru pokud přidáme vař. bramboru-doporučuji- pak ubrat cca 30ml vody tak ,aby těsto udělalo kouli a při míchání se převalovalo. Suché ingredience doporučuji před vsypáním do tekutých již v pekárně nalitých předem dobře promíchat- pak v režimu cca 3,20 hod /2 program Moulinex/ na stř. kůrku upéci Opravdu výborný. Obecně se dá režná mouka pouřít do cca poměru 50/50 .ze samotné režné mouky jsem na několik pokusů neupekl nikdy nic k jídlu, těsto je jako kit nedoporučuji ani zkoušet.


 Články na serveru
 (44360) 23.03.2005
Slunečnicový chléb z internetu

 (18445) 12.1.2005
Obyčejný žitný chléb - další recepty

 (25810) 10.1.2005
První recepty - bílý chléb

 (40591) 7.1.2005
Domácí pekárna na chléb - úvod...






© LTX 2001 - 2017  Všechna práva vyhrazena
Kontaktujte nás na: webmaster(zavináč)emartinka(tečka)cz nebo dopisy(zavináč)emartinka(tečka)cz


[CNW:Counter] TOPlist